פרפור עקוד – Ceryle rudis

היום אני מספרת על הנציג הגדול ביותר ממשפחת השלדגים בארץ: פרפור עקוד.

כשהתחלתי להכין את הרשימה, אספתי לי תמונות פרפורים שצילמתי לאורך השנים – עצרתי כשהגעתי ל-90 תמונות והתחלתי למיין… גם כך היה לי קשה לבחור, ולכן זו רשומה עם יותר תמונות מהרגיל אצלי.

בארץ ישנם שלושה נציגים למשפחת השלדגים. הנפוץ ביותר הוא שלדג לבן-חזה. הקטן ביותר הוא שלדג גמדי והוא מגיע לארץ בחורף וחוזר לאירופה בקיץ, והגדול הוא הפרפור העקוד.

הפרפור הוא עוף יפהפה, ושמו בהחלט מעיד עליו. פרפור – כי כשהוא מחפש מזון, הוא "עומד" באוויר, מפרפר בכנפיו ומחפש ציד:

כך אפשר לזהות אותם פעמים רבות. ניצבים באוויר, הראש סטטי, הכנפיים מרפרפות במהירות – 8 רפרופים בשניה (אמנם לא מהר כמו הקוליברי האמריקאי, אבל בהחלט מהר!), והזנב עוזר לייצב את הגוף.

עקוד – בגלל דוגמת הצבעים על הכנפיים והגוף שלו:

על מנת להבדיל בין זכר לנקבה, צריך להסתכל על החזה של הפרפור. לזכר יש פס עבה ופס דק לרוחב החזה:

ואילו לנקבה רק פס אחד, עבה – שלרוב הוא לא שלם. מין צווארון:

הפרפורים מסתובבים לרוב בזוגות, ואפילו יותר – משפחות שחיות יחד. בתמונה הבאה ישנו זוג כזה: הזכר משמאל, הנקבה מימין. זאת בשונה מהשלדג הגמדי, למשל, שהוא טריטוריאלי ומעדיף להיות לבד פרט לעונת החיזור.

והנה שלושה (מתוך קבוצה של חמישה) שעמדו יחד על כבל מעל בריכות הדגים במעין צבי:

השלדגים ניזונים בעיקר מדגים, ומעדיפים דגי מים מתוקים. לכן הופתעתי פעם אחת כשפגשתי שלדג על קו החוף, על טבלאות הגידוד של חוף גדור, בחדרה:

הפרפור הוא ציפור יציבה – רוב הפרפורים בעולם לא נודדים אלא חיים באותו אזור. אפשר למצוא אותם מאפריקה, דרומית למדבר סהרה, דרך ישראל וצפונה לטורקיה, ומשם מזרחה דרך הודו ועד לסין.

הפרפור הוא אחד ממיני השלדגים הנפוצים ביותר בעולם, וכאמור יש להם תחום תפוצה מאד רחב. בגלל זה חילקו אותם לתתי-מינים לפי האזורים הגיאוגרפיים. בארץ (ובמזה"ת) תת המין הוא תת מין סורי. כלומר, השם הלטיני המלא הוא: Ceryle rudis ssp. syriacus

כשהפרפור משחר לטרף, הוא מפרפר באוויר מעל בריכה או נחל, ומחפש. כשהוא מזהה דג – הוא צולל, מקור קדימה, במהירות גבוהה אל המים.

ניסיתי פעמים רבות לתפוס את הפרפור צולל למים ותופס משהו, אבל הוא זריז מדי לכישורים הטכניים שלי ושל המצלמה שלי… הנה סרטון של ה-BBC שמראה את הצלילה:

נזכרתי בעוף הגדול ביותר שצולל ככה – השקנאי החום בקליפורניה. כאן אפשר (ומאד מומלץ) לראות תמונות שעובדו לgif מדהים שצילם חברי הטוב Pappa Quail.
אני הצלחתי לתפוס את הפרפור מתחיל את הצלילה:

לעומת זאת, פעמיים תפסתי פרפורים אחרי הצלילה למים, עם הדג במקור:

הפרפור אוחז בדג, מקפיץ אותו לזוית נוחה יותר – ואז בולע אותו בביס אחד. בתמונה האמצעית הספקתי לתפוס אותו מתכוון להקפיץ, אבל התמונה האחרונה ברצף היא כבר אחרי שהוא בלע את הדג.

פעם אחרת ראיתי פרפורה שתפסה דג גדול למדי – חשבתי שיהיה לה קשה לבלוע אותו. בתמונה הראשונה היא מחזיקה אותו, התמונה השניה היא אחרי שהיא הקפיצה אותו לזוית הנכונה, ושניה אח"כ היא בלעה אותו בקלות…

הפרפור העקוד ניזון בעיקר מדגים, אבל אם הוא ימצא בעלי חיים אחרים בגודל המתאים – למשל, סרטנים, זחלים של שפיריות, צפרדעים וכיוצא בזה – הוא בהחלט לא יתנגד ויסכים לטרוף גם אותם…

בתמונה הבאה אפשר לראות פרפור מנקה את הנוצות: זו משימה קצת קשה, עם מקור גדול כמו שלו (שימו לב שהמקור בולט שמאלה מתוך הכנף):

ובבאסה בהרצליה מצאתי פרפור שנח על ענף נמוך, לצד ברכיה ישנה:

בארץ הפרפור העקוד נפוץ למדי. אפשר למצוא אותו ברוב המקומות שיש בהם מקורות מים – בריכות דגים, אגמים בפארקים עירוניים (למשל, בפארק הירקון ובפארק הלאומי בר"ג), נחלים ולפעמים גם ממש בחוף הים.

את התמונות צילמתי:
במעין צבי, בתאריכים: 28/10/2014, 6/11/2014, 9/11/2019, 16/7/2020
בעמק חפר, ליד נחל אלכסנדר בתאריך 24/10/2015
בבריכות הדגים של גן שמואל, בתאריכים: 24/10/2016, 25/10/2016, 3/11/2016, 20/10/2018

רגע, זה עוד ממשיך:
בבאסה בהרצליה, בתאריך 28/1/2018
בחוף גדור, בתאריך 16/12/2018
בפארק האקולוגי בהוד השרון, בתאריך 8/8/2020
ובחוף נחשולים, בתאריך 26/8/2020.

מוזמנים להקליק על התמונות על מנת לראותן בגודל מלא!

מאת: ע נ נ ת

I love nature, and I take pictures of nature - mostly flowers, mostly in Israel - but not exclusively

21 תגובות על ״פרפור עקוד – Ceryle rudis״

    1. תודה על התגובה 🙂
      אם את מתכוונת לפרפור לעומת שלדג, הם לא מאותו זן אלא מאותה משפחה. ואם את מתכוונת לפרפורים עצמם – הם בני אותו מין, ולא זן…
      את מוזמנת לקרוא על המינוחים הנכונים ברשימה שהכנתי פעם:

      קצת על טקסונומיה

      Liked by 1 person

  1. צילומים נהדרים. אבל – האם אין דרך לציין בכל פוסט שלך כי התמונות מוגנות בזכויות יוצרים, או אז תוכלי לשנות את מקום "חתימת המים" שלך מלב המסך לפינה? ראוי לנושא הצילום להיות נקי וברור, וחבל שלא כך.

    אהבתי

    1. בעמודה הצדדית של הבלוג כתוב בפירוש שזכויות היוצרים על התמונות הן שלי (פרט לאילו שכתוב עליהן אחרת), ושכל הבלוג מוגן בזכויות יוצרים. והרבה שנים אני שמה חותמת "עננת" בצד התמונה.
      אז מה? זה מונע מאנשים לגנוב תמונות, ולחתוך מהן את שמי? מסתבר שלא… ובגלל זה התחלתי להוסיף את סימן המים באמצע התמונה ולא בצד.

      זכויות יוצרים (שוב)

      Liked by 1 person

      1. אני מבין אותך אך לא מסכים איתך.
        כדי למנוע גניבה את מוכנה לפגום בצילומים שלך, שחלקם – פנינים.
        ובכך את עושה עוול לעצמך, לקוראים שלך ולמושא הצילום.
        הנכון בעיני הוא פעם אחת לתבוע גנב כזה על הפרת זכויות יוצרים (החוק מאד נוקשה בעניין זה) בסכום גדול, ביחוד אם ההפרה היא לצרכים מסחריים.
        ואז לפרסם כאן את הפרטים, גם אולי ברשתות החברתיות – זה יהפוך ויראלי בקרב אוהבי טבע וצרכני אתרים כמו שלך.
        והסיכוי שיגנבו ממך שוב – זעיר.

        אהבתי

  2. מקסיםםםםםםםםםםםםםםםםם. בבריכה בכיכר רבין היו פרפורים, לאחר שהבריכה נעלמה ובמקומה יש בריכה קטנה, עדין לא ראיתי פרפור. יש מעט דגים אולי זו הסיבה. . תודה ליופי.

    אהבתי

  3. נפלא, כרגיל. התמונות נהדרות. ההסבר שצירפת על הטקסונומיה עזר לי בצורה בלתי רגילה, כי גם אני הולך לאיבוד בין מערכת, משפחה, סוג מין והשד יודע מה עוד. ההסבר הקצר תחת כל תמונה מספק ידע רב ערך. תודה.

    אהבתי

ספרו לי מה חשבתם על הרשימה שלי!

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: