אוג קוצני – Searsia tripartita

היום אני מציגה צמח לא נדיר, אבל כזה שלרוב לא שמים לב אליו: האוג הקוצני.

אוג קוצני הוא שיח ממשפחת האלתיים – קרוב של האלה הארץ-ישראלית והאלה האטלנטית, שכתבתי אודותיהן כשעבדתי בגן הבוטני.

זהו שיח קוצני, ופגשתי אותו בעיקר במורדות השומרון – יער חורשים במערב השומרון, בקעת הירדן במזרח השומרון. הוא צומח לאורך בקעת הירדן, וממשיך גם בהר הנגב.

הדבר הראשון ששמתי לב אליו בשיח הזה היו העלים – עלים מורכבים משלושה עלעלים, וכל עלעל מעוצב מאד יפה.

אח"כ שמתי לב לפירות – הם הזכירו לי את הפירות של אוג הבורסקאים, ממנו מכינים את התבלין סומאק. אצל אוג הבורסקאים הפירות מכוסים במין "פרווה" – הם לבידים. אצל האוג הקוצני הם חלקים ומבריקים.

ורק בסופו של דבר מצאתי גם את הפרחים – הם מאד קטנים ולא בולטים, נראים ככוכבים קטנים וצבעם ירקרק עד צהבהב, כלומר לא בולט.

יחד עם זאת, אשכולות הפרחים הקטנים הללו מאד נחמדים:

האוג הוא שיח בעל מיניות גמישה: לרוב הוא דו-ביתי, כלומר לחלק מהשיחים פרחים זכריים (עם אבקנים) ולחלק פרחים נקביים ופירות. אבל לפעמים הוא חד-ביתי עם פרחים שחלקם חד-מיניים וחלקם דו-מיניים.

ואם תהיתם לגבי השם "קוצני" – האוג הזה הוא בהחלט קוצני, והקוצים שלו גדולים ומרשימים:

אני יודעת ששמו הלטיני של אוג הבורסקאים הוא Rhus – שזהו שמו היווני העתיק של אוג הבורסקאים. לכן חשבתי שגם לאוג הזה יקראו Rhus.

והופתעתי לגלות ששמו כיום Searsia tripartita – כלומר, הוא הופרד מהאוג לסוג אחר. השינוי נעשה יחסית לא מזמן – בשנת 2007.

השם סירסיה הוא על שם פול ב. סירס (Paul B. Sears) שהיה אקולוג ובוטנאי אמריקאי בן המאה ה-20 (הוא נפטר בגיל 99 בשנת 1990), ובין שאר פועלו – היה ראש המחלקה לבוטניקה באוניברסיטת ייל. בצפון אמריקה ישנם כמה וכמה מינים של אוג, ואני משערת שאת הפרדת הסוג לשניים עשו בארה"ב, ובוטנאים שם (אולי תלמידיו של סירס) קראו לסוג החדש לכבוד סירס.

שם המין, tripartita, משמעותו בעל שלושה חלקים – וזה רומז לעלה שהזכרתי.
כלומר, אם הייתי מתרגמת את שמו הלטיני של הצמח – הייתי קוראת לו סירסיה משולשת.

בארץ ישנו מין שלישי של אוג – מין נדיר הגדל בנקודה אחת בלבד בראש הנקרה – ונקרא בעברית אוג מחומש (ובניגוד לאוג הבורסקאים, גם הוא משוייך היום לסוג סירסיה). זאת בגלל העלים שלו – שהם מורכבים בעלי חמישה עלעלים.

כשמטיילים ביער, לפעמים רואים אוג מעוטר בפרחים גדולים, בנוסף לאשכולות הכוכבים הקטנים שלו:

אלו כמובן פרחיה של זלזלת הקנוקנות, מטפס מקסים ונפוץ שכתבתי אודותיו בראשית ימי הבלוג.

האוג פורח בסתו – מסוף הקיץ ועד ראשית החורף, בתקופה בה יש לרוב פחות פריחה. אני שמחה לפגוש אותו בכל ביקור ביער חורשים.

את התמונות צילמתי ביער חורשים, בתאריכים:
9.7.2020
14.11.2020
29.12.2020
מוזמנים להקליק על התמונות על מנת לראותן בגודל מלא.

מאת: ע נ נ ת

I love nature, and I take pictures of nature - mostly flowers, mostly in Israel - but not exclusively

17 תגובות על ״אוג קוצני – Searsia tripartita״

  1. מעניין, ניסיתי לאכול אותו כמה פעמים וממש לא התלהבתי. לא ידעתי שמזה עושים סומק. תודה על המידע 🙂
    יש אתר שאפשר בו לקרוא מה את עושה? את בוטניקאית\אורנמטולוגית\אגרונומית?

    אהבתי

    1. אצ הצבלין סומאק עושים מהפירות של אוג הבורסקאים, מיבשים אותם ואז טוחנים ומפרידים את הגרעינים הקשים (שלא נטחנים – צריך להזהר לא להשתמש במטחנה חזקה מידי) מהציפה – החומר שעובר במסננת – כלומר הציפה והשערות שעל הפרי הם אלו שמרכיבים את תבלין הסומאק הסגול והחמצמץ.
      בגרמניה ראינו עצים עם אשכולות של פירות שנראים דומים מאוד לאוג שלנו אבל ממה שהבנתי מהמקומיים הוא לא משמש למאכל (אולי אפילו רעיל – אני לא בטוח).

      אהבתי

      1. תודה לך על התגובה!
        יש בעולם מעל 50 מינים של אוג (Rhus) ומעל 100 מינים של אוג (Searsia) – אני בהחלט לא מתיימרת לדעת מי מהם אכיל ומי לא…

        אהבתי

      2. אתה מדבר על זה? https://fr.wikipedia.org/wiki/Crataegus_rhipidophylla#/media/Fichier:Crataegus-rhipidophylla-fruit.jpg
        או זה https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Crataegus_rhipidophylla_Siirosuippuorapihlaja_H9669_C.jpg
        לא משמש למאכל אבל טעים, חמצמץ ולא רעיל בכלל.
        אתה יכול פשוט לבדוק בעצמך אם הצמח רעיל. הרבה פעמים אנשים סתם מפחידים

        אהבתי

    2. סומאק מכינים מפירות של אוג הבורסקאים, לא מהאוג הקוצני. לא יודעת לגבי שימושים באוג הקוצני.
      אני בוטנאית, עבדתי בגן הבוטני בירושלים עד לקורונה וכתבתי שם כתבות על צמחים וחידות ועוד כל מיני. היום אני עובדת בעשביה הלאומית של האוניברסיטה העברית –
      http://kerem.org.il/2020/03/15/%D7%94%D7%A2%D7%A9%D7%91%D7%99%D7%99%D7%94-%D7%90%D7%95%D7%A1%D7%A3-%D7%94%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%9E%D7%99-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%90%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%91%D7%A8/

      Liked by 1 person

    3. סומק מכינים מאוג הבורסקאים, ולא מהאוג הקוצני. לא ניסיתי לאכול את הפירות שלו – כן ניסיתי לאכול פירות סומק, וזה דווקא נחמד וחמצמץ.
      אני בוטנאית, כיום עובדת בעשביה הלאומית – חלק מאוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית.

      אהבתי

  2. תודה על מידע, עד כה פגשתי צמח זה במשתלות כצמח גידור גינות של בתים פרטיים ולא ידעתי שהוא צומח גם בטבע וגם נחשב לנפוץ.

    אהבתי

  3. עננת יקרה. צילומייך כל כך יפים.
    מבינה את סימן המים שאת נאלצת לצרף אליהם.
    אולי אפשר להניח אותו במקום אחר שלא יפגע בפרח ובצילום עצמו?
    אולי להקטין אותו כדי שיהיה נוכח, אבל פחות?
    מודה לך על היופי שאת מביאה אלינו.
    ש.

    אהבתי

    1. תודה לך
      כרגע אני עדיין כועסת על העובדה שמשתמשים בצילומים שלי בלי לבקש רשות ובלי לתת אפילו קרדיט.
      אני אחשוב על עניין סימן המים בהמשך.

      אהבתי

ספרו לי מה חשבתם על הרשימה שלי!

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s