שוב אני סגורה בבית, ואין לי ברירה אלא לחזור לתמונות בארכיון הנכבד שלי. והפעם אני חוזרת אל ראשית הקיץ – יוני בשרון, יולי בגולן.
הצמח שלי היום הוא צנינה קוצנית, ממשפחת הסוככיים – קרובה של הגזר והסלרי, וגם של החרחבינה.
את העובדה שהיא ממשפחת הסוככיים אפשר לראות – הפרחים ערוכים בסוכך, רק שהם מוקפים קוצים אימתניים.
וכאן אני מגיעה לשם הצמח: צנינה קוצנית. ברור לכולנו למה "קוצנית" – ואני מבטיחה לכם, הקוצים הללו דוקרניים מאד. בדקתי.
בדקתי במילון מה זה "צנינה". מצאתי שהמילה צָנִין משמעותה קוץ, חוד דוקר. בספר במדבר פרק ל"ג פסוק נ"ה כתוב: "וְהָיָה אֲשֶׁר תּוֹתִירוּ מֵהֶם, לְשִׂכִּים בְּעֵינֵיכֶם וְלִצְנִינִם בְּצִדֵּיכֶם" גם שִׂכִּים הם קוצים.
כלומר, לצמח הזה קוראים – קוץ קוצני… ולמען האמת, יש קוצים הרבה יותר קוצניים ממנה – למשל, חוחן בלאנש שאצלו גם הגבעולים והעלים קוצניים בנוסף לתפרחת – ולא רק התפרחת, כמו אצל הצנינה.
זה מזכיר לי את הצחנן המבאיש – שגם אצלו שם הסוג והמין מדגישים תכונה אחת, וגם אצלו התכונה הזו היא לא התכונה הבולטת ביותר שלו.

בדקתי גם את משמעות השם הלטיני: Exoacantha heterophylla – אקסוקנתה משמעותו קוצים-מבחוץ – קוצים בהיקף. ובאמת לפרח יש קוצים בהיקף.
שם המין – הטרופילה – משמעותו שונה עלים, כלומר לצמח יש עלים בצורות שונות. את המאפיין הזה, לצערי, לא צילמתי – כי לא הייתי מודעת לזה בשטח. בפעם הבאה שאפגוש צנינה, אני מבטיחה לבדוק.
כן צילמתי את הניצן שלה – שאני מאד מחבבת את הצורה שלו.
הצנינה פורחת בעיקר באזורים עם קרקעות כבדות – אזורים שכמובן מתמעטים מאד – הם מנוצלים לחקלאות. כך שהצנינה מתמעטת מאד.
בלקסיקון מפה לצמחי ישראל, אבי שמידע כותב: בעבר היתה הצנינה הקוצנית שכיחה בשדות בעל, ואילו היום היא צמח נדיר המצוי בעיקר בגולן ובגליל המזרחי, וגדל בכתמים על קרקעות כבדות בשדות ובמטעים חרושים. במפה הצמודה לכתוב, הצנינה מסומנת כנכחדת בשרון ובפלשת.
למרות זאת, בזכות חברתי אביטל פגשתי את הצנינה בנחל עדה, ליד בנימינה. מן הסתם הצנינה בנחל עדה היא אחת האוכלוסיות האחרונות במישור החוף של צמח זה – אם לא האחרונה בהן.
תפוצתה העולמית של הצנינה היא מישראל ועד טורקיה. כלומר, האוכלוסיות הדרומיות ביותר בעולם של הצמח הזה – הן אצלינו. לכן חשוב מאד לשמור על הצמח המיוחד הזה.
תוספת: ידידי, איתי נחשון, שלח לי תמונה שצילם בבקעת בית נטופה, בתאריך 2.6.2018: זחל של זנב-סנונית נאה על צנינה קוצנית! זו תמונה מאד מיוחדת: ידוע ששומר פשוט הוא פונדקאי של זנב-סנונית, ואפילו צילמתי פרפרית זנב-סנונית מטילה ביצה על שומר פשוט. הצנינה היא אמנם בת אותה משפחה, אך לא מוכרת כפונדקאית של זנב-הסנונית.
את התמונות צלמתי בנחל עדה, בתאריך 19.6.2018 ובאחו נוב ברמת הגולן, בתאריך 6.7.2020. מוזמנים להקליק על התמונות על מנת לראותן בגודל מלא.
הרשומה הזאת ממש לא היתה לצנינה בעיניי 🙂
תודה על המידע ועל התמונות!
מעניין שבעברית המקראית יש הרבה שמות לקוצים… כנראה זה היה חשוב לאבותינו.
אהבתיאהבתי
תודה לך 🙂
קוצים הם בהחלט חלק חשוב מהטבע באזורינו, הגיוני שיהיו הרבה מילים לתיאור שלהם.
אהבתיאהבתי
מקווה שהכל שמור אצלך בגיבוי חיצוני לא ענן 🙂
כף לקרוא
מקווה שנוכל כולנו לצאת מבית הסוהר מהר.
חג שמח
אהבתיאהבתי
תודה, אחרי כאב לב רציני – כל מה שיש לי מגובה היטב.
אהבתיLiked by 1 person
אני גיליתי את זה מזמן ויש לי כבר 6 כוננים חיצוניים כמעט מלאים. המחשב כמעט ריק, לא רוצה שותפים 🙂 חםשי דרור גלוברמן, היה כמה כתבות טובות שלו על הסיבר גם שיש לך אחד בבית 🙂 חג שמח למרות הסגר
אהבתיאהבתי
יפה ומעניין. תודה
אהבתיאהבתי
תודה 🙂
אהבתיאהבתי
צמח מעניין ויפה! לא זוכרת שאי פעם ראיתי כזה. מקווה שהציבור ילמד לזהות אותו כי לרוב האנשים אין בעיה לנכש ׳קוצים׳, בלי אבחנה. מקווה שהמין הזה ימשיך להתקיים בארץ.
אהבתיאהבתי
תודה 🙂
היא לא צומחת באזורים בהם הסתובבת, והיא פורחת בראשית הקיץ – אז סביר מאד שלא פגשת אותה. ונכון, יותר מדי אנשים "מנכשים" צמחיה שממש חבל להרוס.
אהבתיאהבתי
זהו אחד הקוצים היותר יפים שיש לנו. לפני כמה שנים מצאתי אחד ליד הקישון בקרית חרושת. יופי של תמונות.
אהבתיאהבתי
זה באמת קוץ יפהפה! אני שמחה שמצאת בקרית חרושת, רק שעם כל העבודות והכבישים החדשים שם – אני סקפטית לגבי השאלה אם הצנינה עדיין צומחת שם…
אהבתיאהבתי
אהבתי. הרשומה אכן מא/עירה את החשיבות של מיני הקוצים למיניהם שנחשבים "עשב רע". כל הקוצים בעונתם מהויים בית למיני חרקים ומעופפים, ומכוון שכך ראוים להתיחסות ראויה.
אהבתיאהבתי
תודה, הרבה מאד קוצים הם צמחי צוף חשובים של הקיץ – חשובים לכל המערכת האקולוגית.
אהבתיאהבתי