היום אני ממשיכה עם צמחי הקיץ, והפעם – קנרס סורי.
הקיץ הוא עונה קשה: חם מאד, בעלי החיים מחפשים כל דבר שמכיל לחות – כמו למשל גבעולים ותפרחות של צמחים.
הפתרון של צמחים רבים בעונה הזו הוא קוצים: הקוצים מפריעים לבעלי החיים לאכול את הצמח ומגנים עליו.
הקנרס הסורי בהחלט משתמש בקוצים – יש לו שושנת-עלים גדולה מאד וקוצנית, קוצים לאורך הגבעול, וגביע התפרחת עטור קוצים אימתניים.
הצבעים של הקנרס נהדרים בעיני: גביעי התפרחת בצבעי בורדו-יין, והפרחים עצמם בסגול-לילכי עז. שילוב צבעים שבכל מקום אחר היה קיטש מזעזע, וכאן עובד נפלא!
הקנרס הסורי הוא קרוב של הקנרס התרבותי המוכר לנו מהמטבח: זהו הארטישוק.
הקנרס התרבותי הוא הכלאה תרבותית של כמה מינים, ביניהם הקנרס הסורי. מגדלים אותו גם למאכל, וגם לנוי. בשנה שעברה כתבתי פוסט אודותיו לאתר הגן הבוטני. הקנרס התרבותי פורח כעת בגן:
לקנרס התרבותי ראשי פריחה גדולים ועגולים יותר, אבל לדעתי הצבע של הקנרס הסורי מושך ומרשים יותר:
כמו הארטישוק, אפשר לאכול גם את הראשים של הקנרס הסורי לפני שפרחו. אך הם מרים הרבה יותר מהארטישוק, ולכן רצוי לבשל אותם כמה פעמים כדי להפטר מהמרירות.
הקנרס הסורי נחשב גם לצמח מרפא – חומרים הנמצאים בו עוזרים למערכת העיכול ולספיגת חומרים בדם, הוא נחשב כשימושי נגד כולסטרול וספיגת שומנים בדם, ולעוד שלל בעיות הקשורות למערכת העיכול. גם הארטישוק התרבותי מכיל הרבה מהחומרים הללו.
כמובן, אני לא ממליצה ללכת וללקט קנרס סורי. זהו צמח נפלא בעיני, מרשים לראות אותו גדל ופורח, את הקוצים הנהדרים שלו. אפשר לקנות ארטישוק אצל הירקן…
לאחר הפריחה, הפרי של הקנרס דומה לזה של גדילן – מעין שערות שבקצה שלהן נמצא הזרע. אם הרוח מפזרת את הזרעים, נשאר גבעול יבש כמו בתמונה הבאה מימין. בתמונה משמאל זהו פרי שמשום מה לא הפיץ את הזרעים:
הקנרס הסורי נקרא כך כי הוא הוגדר לראשונה בסוריה (ע"י פייר אדמונד בואסייה, הבוטנאי השוויצרי שחקר את צמחיית האזור במאה ה-19).
הוא צומח באזור הקרוב אלינו – סוריה, לבנון, ירדן – וכמובן ישראל.
שם הסוג – קנרס בעברית וקינארה בלטינית – הוא השם העתיק של הצמח, בו השתמשו הרומאים וגם היהודים בתקופת המשנה והתלמוד.
תודה רבה לליאור אלמגור שהראה לי את הקנרסים בגבעת התיתורה. אם אתם לא מכירים את האתר שלו – יופיו של הטבע – כדאי מאד להקליק ולבקר. אם אתם מכירים, אתם ודאי לא צריכים את ההמלצה ויודעים שכדאי להכנס 🙂
את התמונות צלמתי בגבעת תיתורה במודיעין, בתאריכים 30.6.2019 וגם 22.6.2020.
את הקנרס התרבותי צלמתי בגן הבוטני בירושלים ב-30.6.2019.
מוזמנים להקליק על התמונות על מנת לראותן בגודל מלא!
יפהפה! אני מתה על הצבעים האלה. תודה!
אהבתיאהבתי
תודה לך 🙂
אהבתיאהבתי
קוץ יפהפה. תמונות נהדרות וגם ההסבר. תודה.
אהבתיאהבתי
תודה רבה!
אהבתיאהבתי
הצבעים שלו בהחלט מקסימים.
תודה על התמונות היפות וההסברים. אף פעם לא חשבתי על השאלה למה בקיץ יש כל כך הרבה קוצים…
אהבתיאהבתי
האקולוגיה עובדת 🙂
אהבתיאהבתי
מזל שיש טבע שמושך לצאת החוצה
תודה ליופי
אהבתיאהבתי
בשמחה, תודה לך!
אהבתיLiked by 1 person
חידשת לי על הקשר המשפחתי בין הקנרס הסורי לארטישוק ועל הסגולות הרפואיות המיוחסות להם ברפואה העממית. מסתבר שגם לקוצים יש יופי ולפעמים גם תועלת.
אהבתיאהבתי
שמחתי לחדש!
יש הרבה קוצים יפהפיים, ולדעתי כמעט לכל צמח יש תועלת בבית הגידול שלו…
אהבתיאהבתי
תיארתי לעצמי שהקנרס הוא ארטישוק לא מתורבת. הוא אפילו מכל בתוכו לב קטן וטעים, ממש כמו ארטישוק.
אני גרה באירופה והקיץ הנוכחי הוא קשה במיוחד. החורף האחרון לא היה קר במיוחד ונגמר מהר יותר מבדרך כלל. זה גרם לכל הפירות להבשיל הרבה יותר מהר מהצפוי ומה שקרה הוא שהרבה פירות סתם נפוחים וספוגיים, ואלה שכן שרדו והצליחו להתפתח, עשו את זה בבת אחת ולזמן מאוד קצר. מרבית הפירות כבר נגמרו וכדי שתביני עד כמה המצב הזוי, תאנים ותפוחים, שבדרך כלל האחרונים להבשיל, כבר ממש בשיא העונה (כמובן, אלה שלא סתם התנפחו). חשבתי על כמה מזל יש לנו שאנחנו חיים עכשיו ולא לפני 300 שנה – אז ככל הנראה רובנו לא היו שורדים את הקיץ ובוודאי שלא את החורף הבא.
להמחשה: קנרס באפריל https://photos.app.goo.gl/gcY31DyXggh3T7UeA
אותו קרנס במאי https://photos.app.goo.gl/7xPXJF52STj28BA9A
והיום הוא כבר ז"ל…
אהבתיאהבתי
את התמונות שלך לא הצלחתי לראות – כנראה הגדרות פרטיות. ומה שאנחנו חווים זה משבר מזג האוויר – מה שנקרא ההתחממות הגלובלית. זה קורה מסביב, בכל מקום.
אהבתיאהבתי
יפה מאד.תודה
אהבתיאהבתי
תודה לך!
אהבתיאהבתי
נהנתי לקרוא אתאת דברי ההסבר עם התמונות היפות של הקנרס שמקשט עכשיו את השדות בצבעו היפה.
אהבתיאהבתי
תודה רבה!
אהבתיאהבתי
אבי ע"ה כשהייתי ילד והארטישוק טרם היה מצוי, אני מדבר על סוף שנות החמישים תחילת השישים של המאה הקודמת טען שאפשר לאכול את הקוצים האלה.
אהבתיאהבתי
אפשר לאכול את הקנרס הסורי, רצוי לבשל קודם כמו שמבשלים ארטישוק.
אהבתיאהבתי
ממש התעשרתי! תודה! הקנרס הסורי הוא באמת צמח יפיפה. פעם היה לי חלום להקים בצמוד לבתי הספר בעיר שלי "גן-בר" קטן שיכיל צמחי בר שהיו נפוצים בסביבה לפני הבינוי…וצמחים כמו הקנרס הסורי, הסירה הקוצנית, עולש … ועוד היו אמורים להיות האורחים הראשיים…
אהבתיאהבתי
תודה לך!
היום יש הרבה מקומות שמקימים גינות צמחי בר, בעיקר בסמוך לבתי ספר – כדי ללמד ילדים על הנושא. אני יודעת שבירושלים הגן הבוטני מעורב במספר פרוייקטים כאילה, ובגוש דן – החברה להגנת הטבע מעורבת במספר פרוייקטים של גינות קהילתיות, הכוללות צמחי בר וצמחי תועלת. ברעננה העיריה הקדישה חלקים מהגינות העירוניות לצמחי בר. הרבה עיריות היום מעורבות בפרוייקטים כאילה, ולדעתי היום קל יותר לקדם נושאים כאילה.
אהבתיאהבתי