היום אני מספרת על עץ נמוך בעל פריחה נהדרת שפגשתי בקליפורניה: The California Buckeye.
שמות עממיים הם קצת מטעים – רק ברשומה הקודמת הראיתי פרפר הנקרא Buckeye. אני משערת שהוא נקרא כך בגלל העיניים היפות על הכנפיים. אבל למה העץ הזה נקרא כך? לא הצלחתי למצוא את התשובה.
השם הלטיני, לעומת זאת הפתיע אותי: זו ערמונית קליפורנית, שאינה קרובה של עץ הערמונים, אם כי הפירות נראים דומים. היא קרובה ל-Horse Chestnut האירופאי, ולכן תרגמתי את שמה לערמונית-סוסים, אך אורי פרגמן ספיר, המנהל המדעי של הגן הבוטני בגבעת רם, תיקן אותי – ואני מתקנת לערמונית (בלי סוסים).
אני מכירה שני מינים אחרים מאותו סוג: ערמונית-הסוסים המצויה מאירופה – זהו עץ הנטוע בפארקים רבים ברחבי אירופה, וערמונית הודית שפגשתי בגני קיו בלונדון.
ערמונית הסוסים המצויה היא עץ המתחבר להסטוריה שלנו בשתי נקודות חשובות – האחת במלחמת העולם הראשונה – הפירות היו מקור חשוב לעמילנים מהם הפיק ד"ר חיים וייצמן אציטון במלחמת העולם הראשונה; והשניה במלחמת העולם השניה – עץ ערמונית-סוסים מצוי היה העץ של אנה פראנק, אותו תיארה ממחבואה ביומנה.
לערמונית האמריקאית אין מטען רגשי חשוב כל כך, אבל הפריחה שלו מקסימה.
זה מתחיל בניצנים, שנראים כמו נרות בתמונה מעל, ואז הם פורחים בלבן-ורדרד ונראים אפילו מרשימים יותר:
הערמונית היא ממשפחת הסבונניים, כמו הליצ'י, הלונגן, הגוארנה ועוד כמה פירות טרופיים מעניינים. אבל בניגוד להם – לא הייתי ממליצה לאכול מפירותיה.
שכן, זהו עץ רעיל מאד. קליפת העץ, העלים והפירות מכילים רעלן עצבי שגורם המוליזה, כלומר פירוק של תאי דם אדומים – ובעקבות כך גם אנמיה.
הרעילות הזו היא ההגנה של הצמח בפני רעיה – בפני בעלי חיים שיגרדו את קליפת העץ או יאכלו את העלים או הזרעים.
התושבים המקומיים טחנו את הפירות לאבקה, ופיזרו אותה בנהרות על מנת לסמם את הדגים, כדי שיהיה קל יותר לתפוס אותם והשתמשו בעצים להכנת מכשירים שונים.
הם גם אכלו את הפירות – לאחר השריה והרתחה במשך מספר ימים, החומרים הרעילים נשטפים מהפרי. בשלב זה טחנו אותו לקמח, והשתמשו בו לבישול.
הצוף של הערמונית רעיל לדבורי הדבש האירופאיות – הוא גורם להן מוטציות ומוות. הדבורים לא חכמות מספיק להבין זאת, וכיוון שהפרחים עתירי אבקה וצוף – הדבורים באות אליהם. לכן חשוב לא להקים מכוורות ליד מקומות בהם גדלים הרבה עצים.
המאביקים של הערמונית הקליפורנית הם מינים מקומיים של דבורי-בר ופרפרים, העמידים בפני הרעלנים שבצמח.
הערמונית הקליפורנית היא צמח סב-אנדמי לקליפורניה, כלומר גדלה כמעט רק בתחומי קליפורניה, ומעט חודרת לדרום אורגון.
את התמונות צילמתי בקליפורניה:
בקניון מיטשל, בתאריך 7.5.18
בשמורת הר השולחן, בתאריך 13.5.18
ליד אגם שסטה, בתאריך 14.5.18
ובמורדות הרי הסיירה נבאדה, באזור העיירה "Three Rivers", בתאריך 19.5.18
מוזמנים להקליק על התמונות על מנת לראותן בגודל מלא.
הכי אהבתי את הצילום האחרון ☺
אהבתיאהבתי
תודה
אהבתיאהבתי
איזה פריחה מקסימה!
תודה על המידע והתמונות 🙂
אהבתיאהבתי
תודה לך!
אהבתיאהבתי
"רעלן עצבי שגורם המוליזה, כלומר פירוק של תאי דם אדומים – ובעקבות כך גם אנמיה" – לא ברור: אם הרעלן משפיע על תאי הדם (גורם להמוליזה שלהם) ולאנמיה אז באיזה מובן הוא עצבי?
אהבתיאהבתי
אני מצטערת אם אני מטעה… באנגלית היה כתוב:
"contain the neurotoxic glycoside aesculin, which causes hemolysis of red blood cells."
ואני לא מספיק מכירה מונחים רפואיים. בהחלט יכול להיות שטעיתי בהבנה או בתרגום.
אהבתיאהבתי
עץ יפיפה עם ביולוגיה מעניינת. מבחינתי האביב מגיע כשאני רואה את ניצני העלווה הראשונים של עין האייל (ערמונית הסוסים זה שם מאוד מאוד תמוה. אני בספק אם הערמונית של מישהו דומה למשהו בעץ הזה).
אהבתיאהבתי
הוא באמת יפהפה!
ערמונית הסוסים זה המין האירופאי -Common Horse Chestnut. לא יודעת למה, בטח הרעילו איתו סוסים או משהו מורבידי כזה. לכן תרגמתי את השם לערמונית-סוסים. אורי תיקן אותי, אז תיקנתי לערמונית – השם הזה מגיע לא מהבלוטה, אלא מהדמיון הכללי לפירות הערמונים.
אהבתיאהבתי
השם כל כך מטעה 🙂 יפהפה אבל…. כמו שרשמת.
הרבה פעמים בטבע הידור או צבעוניות מהודרת משמעו – עזבו אותי ,אני = "רעל " 🙂
היה צריך להיות רעמת הסוסים היפה 🙂
אהבתיאהבתי
תודה
באמת אפשר לראות דמיון לרעמת סוס 🙂
אהבתיLiked by 1 person
עץ יפה ומרתק. תודה על השיתוף.
אהבתיאהבתי
תודה רבה
אהבתיאהבתי
לרשימות שלך יש ערך מוסף.את מצליחה ל״הלביש״ את נושא הרשימה לא רק במעטה של מידע אלא גם בנופך של רגש ובאווירה כזאת שאפשר לחוש תמיד את גודל ההתלהבות שלך מה״מציאה״…והיא אגב מדבקת…אז תודה!גם על רשימה זאת
אהבתיאהבתי
תודה רבה על כל המחמאות, ממש ריגשת אותי
אהבתיאהבתי
מידע מעניין ופריחות יפות
אהבתיאהבתי