אני ממשיכה עם פרח אירופאי נפוץ ונחמד – השינן הרפואי.
השינן הרפואי נפוץ בכל אירופה ואסיה, בעיקר באזורים הממוזגים – אבל הובא ע"י האדם לשאר היבשות, וכיום הוא מצוי באזורים הממוזגים בכל היבשות.
באירופה הוא צמח-מדרכות ושולי דרכים, ושמו העממי: Dandelion.
השם העממי מגיע משיבוש של השם הצרפתי – Dent-De-Lion – שמשמעותו "שן הארי". וכאן כמובן נוצר בלבול ענקי, כי יש צמח אחר, ששמו הלטיני הוא Leontodon – כלומר, שן הארי. לכן בעברית החליטו להשאר קרוב אך לשנות – וקראו לו שינן.
בארץ גדל קרוב משפחה שלו – שינן עב-שורש – בעיקר באזורים הגבוהים יותר בהרים. הוא נראה כך: הפרח העלים והניצן בהחלט דומים לאלו של אחיו האירופאי:
השינן שלנו קטן יותר – קוטר התפרחת שלו רק כ-2 ס"מ, בעוד תפרחת השינן האירופאי מגיעה ל-4 ס"מ, וכל הצמח קטן ונמוך – נדיר שיצמח לגובה של מעל 15 ס"מ, בעוד השינן הרפואי בד"כ צומח לגובה 40 ס"מ, ונמצאו פרטים אפילו בגובה 70 ס"מ!
השם הלטיני – Taraxacum – הוא גלגול של שם פרסי עתיק, שנלקח מספר רפואה פרסי מהמאה התשיעית לספירה. משמעותו: "עשב מריר".
כמובן, שם זה מתחבר מיד למרור ולמררית – שגם הם ממשפחת המורכבים, וגם הם נראים דומים.
הצמח שימש למזון ולרפואה עבור המין האנושי לאורך הרבה שנים – לפחות בכל ההיסטוריה המתועדת. הוא מופיע אצל המצרים, היוונים והרומאים – ומצד שני, גם אצל הסינים.
מסיבה זו יש לו הרבה שמות שמתעדים את התכונות השונות שלו. אפשר לקרוא אודות השמות הרבים בויקיפדיה. "שן הארי" נובע מהעלה שנראה (לדעת הקדמונים) כמו שן ארי, אבל בזכות הפרי – שהוא "סבא'לה" נחמד לא פחות מזה של הסביון – קוראים לו גם Blowball – כדור לנשיפה:
שם אחר שלו: "Piss-a-bed" באנגלית או Pissenlit בצרפתית, מגיע בעקבות החומרים המשתנים הרבים שנמצאים בשורשים שלו. לכל הצמח היו שימושים רפואיים רבים – לבעיות עיכול, כבד וקיבה שונות.
את עלי השינן אוכלים – את הצעירים אפשר לאכול טריים, כתוספת לסלט, מהבוגרים יותר – מבשלים מרק או קציצות. טעמם – לפי הכתוב – מריר-עדין, ויש להם תכולה גבוהה של בטא-קרוטן, ויטמין C וברזל – אפילו יותר מלעלי תרד. גם את הניצנים היו מוסיפים לסלט.
בפרחים משתמשים כתוספת טעם למינים שונים של שיכר ויין – ואפילו מכינים מהם ריבות. לפעמים גם הפיקו מהם צבע צהוב-ירקרק לצביעת בגדים וכלים.
ולגבעולים יש מוהל חלבי, שהיו מורחים אותו בתור דוחה יתושים (אם כי לא ברור עד כמה זה עבד). בקיצור – כל חלקי הצמח נוצלו לשימושים שונים.
בפראג פגשנו את השיננים ברוב המדשאות בעיר, לעתים מעורבים יחד עם פרחי חיננית רב-שנתית ויוצרים מרבדים נעימים לעין:
ולפעמים ממש בסדקים בין בניינים למדרכות:
את התמונות צלמתי בפראג, בתאריכים 4-8/4/2017, פרט לשינן עב-השורש, שאותו צילמתי ביער אודם, בתאריך 31.10.2014
מוזמנים להקליק על התמונות על מנת לראותן בגודל מלא!
חשבנו שזו רשימה חביבה ומרעננת ליום קיץ חם! תודה יעל..
אהבתיאהבתי
תודה 🙂
אהבתיאהבתי
אני מתפעל מתשומת הלב שלך לכל פרח 🙂
אהבתיאהבתי
ראיתי חולצה עם כיתוב שמאד מתאים לי: "If you were a flower – I would surly remember your name" –
איכשהו, קל לי יותר לשים לב לפרחים ולזכור את השמות שלהם מאשר את של בני אדם…
אהבתיLiked by 1 person
יאי! עוד מורכב-צהוב-ארור לאוסף!!!!
😉
בז עצים12
אהבתיאהבתי
בהחלט! ואחד מיוחד!
אהבתיאהבתי
יופי של תמונות.
ומסתבר שהפרח ה"פושט" הזה איננו כל-כך פשוט. תודה על כל המידע שהבאת.
אהבתיאהבתי
בשביל האירופאים הוא סתם צמח רודרלי… אבל הוא באמת נחמד.
אהבתיאהבתי
צילומים מדהימים שזכה פרח נפוץ זה וגם זוכה לתשומת לב רבה בקרב מאיירים וגרפיקאים בעיקר בגלל השלב האחרון שלו שיש לו "אמירות רבות" כמו זקנה או "פווו הבע משאלה" וכו' תודה על הפוסט המעניין
אהבתיאהבתי
תודה לך 🙂
אהבתיאהבתי
הי. אפשר לדעת מה ההבדל בין פרח זה להין כתמה עבת שורש? הם נראים אותו הדבר
אהבתיאהבתי
יש הבדלים רבים – גביע התפרחת שונה, העלים שונים, הפרי אחר.
ישנם פרחים מורכבים רבים בעלי תפרחת צהובה ופרחים לשוניים בלבד. לא מספיק לראות את הפרח – צריך לבדוק עלים, גבעולים, שעירות, פרי…
אהבתיאהבתי
מעניין מאוד. תודה!
אהבתיאהבתי
תודה 🙂
אהבתיאהבתי
מידע מעניין, על שימושיו המגוונים, הפרטים המורפולוגיים…
אני זוכר מילדותי את הנשיפות על זרעי סביון.
למיטב זכרוני יצא לי לשתות תה ו/או חליטה עם שן הארי.
אהבתיאהבתי
חליטה נשמעת מעניינת 🙂
הסבא'לה של הסביון הוא קטן יותר 🙂
אהבתיאהבתי