שום אשרסון – Allium aschersonianum

DSCN8278

אני חוזרת אל הטיול בבקעת הירדן, בסוף ינואר. בשמורת תלכיד-פיראן פגשנו פרח יפהפה, שרק התחיל לפרוח. 

DSCN8255

זהו שום אשרסון, אחד ממיני השום היפים ביותר. עמוד תפרחת גבוה, ובראשו כדור פריחה ורוד עז ומרשים. 

DSCN8275

אנחנו הגענו בתחילת הפריחה, וראינו בעיקר ניצנים: זהו ניצן אופייני לסוג שום – 

DSCN8249

הפרחים מכוסים מעין קרום, שנקרא מַתְחָל – המגן על הניצנים טרם הפריחה.
ככל שהפרח נפתח, המתחל נסוג מטה 

DSCN8251

כשהפרח בפריחה מלאה – המתחל עדין נמצא בבסיס עוקצי הפרחים 

DSCN8258

ואפילו כשהוא גומר לפרוח, והפרחים הופכים לפירות (הכדורים הירוקים בתמונה הבאה הם פירות השום) – עדיין ניתן לראות את שרידי המתחל. 

IMG_4539

המתחל אופייני לסוג שום. ישנם מיני שום בהם המתחל באמת נשאר צמוד לפרח לאורך כל הפריחה, אצל אחרים הוא נושר כשהפרח פורח. 

DSCN8261

שום אשרסון הוא מין ויקארי לשום תל-אביב. על שום תל-אביב כתבתי כבר כמה פעמים בבלוג, זהו שום יפהפה, אנדמי למישור החוף. 

DSCN8262

מינים ויקאריים הם מינים הקרובים זה לזה (בצורתם, בהתנהגותם) ומחליפים זה את זה באזורים שונים.
בהקשר זה כבר הצגתי בבלוג את חבצלת הנגב וחבצלת החוף, שהם מינים ויקאריים; ואת איריס הלבנון ואיריס הסרגל שגם הם ויקאריים.
וכך גם שום תל-אביב הפורח במישור החוף, ולעומתו שום אשרסון מהבקעה והמדבר. 

DSCN8276

שום אשרסון נקרא על שם פאול אשרסון, שהיה בוטנאי גרמני בן המאה התשע-עשרה. אשרסון יצא למסעות באזור המזרח התיכון, במיוחד באזור מצריים.
הוא כתב את הפלורה המאויירת של מצרים באמצע המאה ה-19, והיה ממחפשי אם החיטה – אותה אם החיטה שבסופו של דבר מצא אהרון אהרונסון.  

DSCN8277

את התמונות צלמתי בבקעת הירדן בתאריך 30.1.2015 וגם 26.3.2009. 

DSCN8283 

מאת: ע נ נ ת

I love nature, and I take pictures of nature - mostly flowers, mostly in Israel - but not exclusively

26 תגובות על ״שום אשרסון – Allium aschersonianum״

  1. יפה מאד תפרחת השום, ומוצאת חן בעיני צורתה, רק עכשיו שמתי לב לפירות השום.
    ואגב, נחמד לי לנשנש פה ושם, פסת תפרחת קטנה מהשום.
    שבת שלום, עננת וגם, תודה על פסת המידע בהסטוריה

    אהבתי

  2. פרח מקסים 🙂 ברגע הראשון חשבתי שזהו שום תל-אביב, מההסברים הבנתי שלא הייתי כל כך רחוק 🙂
    תודה על התמונות היפות וההסברים המעשירים

    אהבתי

  3. פגשתיו לפני כמה שנים בנחל תלכיד
    נהנתי לראות את הצילומים הנפלאים שלך
    מעוטרים בדברי הסבר

    אהבתי

  4. שום יפהפה. עד לפני כמה שנים היה ניתן להשיג בצלים שלו במשתלות אסא. לדעתי לא היה ביקוש ולכן הפסיקו למכור אותו. בערוגה שלא מושקית בקיץ הוא שורד יפה וגם מתרבה לאיטו מזרעים.
    התמונות נהדרות, תודה על הסקירה!

    אהבתי

    1. תודה לך,
      ידעתי שעשו נסיונות לתרבת אותו – לא ידעתי שמכרו אותו. מעניין. אני חושבת שהייתי קונה לעצמי שום כזה אם הייתי מוצאת.

      אהבתי

    1. אני לא באמת בטוחה…
      בעיקרון, כשאנחנו אוכלים שום ובצל – אנחנו אוכלים את הבצל שלהם, איבר האגירה שמתחת לפני הקרקע; ואת העלים.
      אבל באופן תיאורטי אפשר לאכול את כל חלקי הצמח.

      אהבתי

ספרו לי מה חשבתם על הרשימה שלי!