אני חוזרת אל הטיול בבקעת הירדן, בסוף ינואר. בשמורת תלכיד-פיראן פגשנו פרח יפהפה, שרק התחיל לפרוח.
זהו שום אשרסון, אחד ממיני השום היפים ביותר. עמוד תפרחת גבוה, ובראשו כדור פריחה ורוד עז ומרשים.
אנחנו הגענו בתחילת הפריחה, וראינו בעיקר ניצנים: זהו ניצן אופייני לסוג שום –
הפרחים מכוסים מעין קרום, שנקרא מַתְחָל – המגן על הניצנים טרם הפריחה.
ככל שהפרח נפתח, המתחל נסוג מטה
כשהפרח בפריחה מלאה – המתחל עדין נמצא בבסיס עוקצי הפרחים
ואפילו כשהוא גומר לפרוח, והפרחים הופכים לפירות (הכדורים הירוקים בתמונה הבאה הם פירות השום) – עדיין ניתן לראות את שרידי המתחל.
המתחל אופייני לסוג שום. ישנם מיני שום בהם המתחל באמת נשאר צמוד לפרח לאורך כל הפריחה, אצל אחרים הוא נושר כשהפרח פורח.
שום אשרסון הוא מין ויקארי לשום תל-אביב. על שום תל-אביב כתבתי כבר כמה פעמים בבלוג, זהו שום יפהפה, אנדמי למישור החוף.
מינים ויקאריים הם מינים הקרובים זה לזה (בצורתם, בהתנהגותם) ומחליפים זה את זה באזורים שונים.
בהקשר זה כבר הצגתי בבלוג את חבצלת הנגב וחבצלת החוף, שהם מינים ויקאריים; ואת איריס הלבנון ואיריס הסרגל שגם הם ויקאריים.
וכך גם שום תל-אביב הפורח במישור החוף, ולעומתו שום אשרסון מהבקעה והמדבר.
שום אשרסון נקרא על שם פאול אשרסון, שהיה בוטנאי גרמני בן המאה התשע-עשרה. אשרסון יצא למסעות באזור המזרח התיכון, במיוחד באזור מצריים.
הוא כתב את הפלורה המאויירת של מצרים באמצע המאה ה-19, והיה ממחפשי אם החיטה – אותה אם החיטה שבסופו של דבר מצא אהרון אהרונסון.
את התמונות צלמתי בבקעת הירדן בתאריך 30.1.2015 וגם 26.3.2009.
יפה מאד תפרחת השום, ומוצאת חן בעיני צורתה, רק עכשיו שמתי לב לפירות השום.
ואגב, נחמד לי לנשנש פה ושם, פסת תפרחת קטנה מהשום.
שבת שלום, עננת וגם, תודה על פסת המידע בהסטוריה
אהבתיאהבתי
השום הזה באמת נהדר, קראתי פעם שמנסים לתרבת אותו.
מעולם לא ניסית לאכול פרחי שום…
שבת שלום גם לך!
אהבתיאהבתי
שום יפהפה . גם הניצנים שלו יפים. תודה על ההסבר ובמיוחד על התמונות.
אהבתיאהבתי
תודה רבה!
אהבתיאהבתי
פרח מקסים 🙂 ברגע הראשון חשבתי שזהו שום תל-אביב, מההסברים הבנתי שלא הייתי כל כך רחוק 🙂
תודה על התמונות היפות וההסברים המעשירים
אהבתיאהבתי
הוא באמת קרוב לשום ת"א, אבל גדול ומרשים יותר.
לפי ההערכות, שום ת"א התמיין משום אשרסון.
תודה לך!
אהבתיאהבתי
לקטוף ולשים על השולחן החגיגי ☺
אהבתיאהבתי
אהבתיאהבתי
הרבה מידע על שום אשרסון ועל השום בכלל. תודה לך.
אהבתיאהבתי
בשמחה
אהבתיאהבתי
יפיפה השום הזה 😀
תמונות משגעות אהבתי את הרצף שנוצר בגדילתו עקב צילום בזמנים שונים 🙂
שבת קסומה ♥
אהבתיאהבתי
הוא באמת נהדר,
אני שמחה שנהנית – ופורים שמח לך!
אהבתיאהבתי
אין כמו שום, אוהבת מאוד מאוד והשום הזה בדיוק הצבע שאני אוהבת 🙂
פורים שמח
אהבתיאהבתי
השומים הם באמת פרחים נפלאים!
אהבתיאהבתי
פגשתיו לפני כמה שנים בנחל תלכיד
נהנתי לראות את הצילומים הנפלאים שלך
מעוטרים בדברי הסבר
אהבתיאהבתי
אני שמחה שאת מכירה אותו,
תודה לך!
אהבתיאהבתי
שמחתי לקרוא על השום המיוחד הזה. אתמול חיפשתי אותו בהר חירן, אך מצאתי רק שום לבן
אהבתיאהבתי
תודה לך
הר חירן בהחלט בתחום התפוצה של השום הזה…
יש כמה שומים לבנים שפורחים באיזור, למשל שום מזרחי 🙂
אהבתיאהבתי
שום יפהפה. עד לפני כמה שנים היה ניתן להשיג בצלים שלו במשתלות אסא. לדעתי לא היה ביקוש ולכן הפסיקו למכור אותו. בערוגה שלא מושקית בקיץ הוא שורד יפה וגם מתרבה לאיטו מזרעים.
התמונות נהדרות, תודה על הסקירה!
אהבתיאהבתי
תודה לך,
ידעתי שעשו נסיונות לתרבת אותו – לא ידעתי שמכרו אותו. מעניין. אני חושבת שהייתי קונה לעצמי שום כזה אם הייתי מוצאת.
אהבתיאהבתי
מרהיב השום הזה, משום מה :). האם הפירות אכילים?
אהבתיאהבתי
אני לא באמת בטוחה…
בעיקרון, כשאנחנו אוכלים שום ובצל – אנחנו אוכלים את הבצל שלהם, איבר האגירה שמתחת לפני הקרקע; ואת העלים.
אבל באופן תיאורטי אפשר לאכול את כל חלקי הצמח.
אהבתיאהבתי
יפהפה השום הזה. נחמד להכיר, עננת 🙂
אהבתיאהבתי
תודה
אהבתיאהבתי