קשקשית פחומה – Pholiota carbonaria

DSCN5418a

כבר ציינתי שהשנה פגשתי המון פטריות? למשל, תראו איזה מקבץ נהדר: 

DSCN7647

היום אני מציגה בפניכם את הקשקשית הפחומה.  

DSCN5419

יש אנשים שמכנים את הפטריה הזו בשם "אורניה כוזבת" – כי במבט ראשון היא מזכירה אורניה. אבל זה רק במבט ראשון!

DSCN7660

מיד כשהופכים אותה, רואים את הדפים הבהירים בחלק התחתון של הכובע – לאורניה, כזכור, יש ספוג בצבע צהוב-חום ולא דפים. 

DSCN5420

ושוב אני אזכיר: 

פטריות יכולות להיות רעילות מאד – עד כדי מוות. אין כלל שלפיו אפשר לומר "פטריות שיש להן X הן תמיד רעילות" או "פטריות שיש להן Y הן תמיד אכילות". פשוט אין.
הדרך היחידה לדעת אם פטריה היא אכילה או רעילה, היא להכיר אותה. לטייל עם אנשים שמכירים, שיודעים לזהות ולקחת רק מה שבטוחים בו. הכלל החשוב ביותר הוא –

 בפטריות, אם יש ספק – אז אין ספק. לא אוכלים, לא מלקטים. נקודה.  

DSCN5448

הקשקשית הפחומה היא פטריה יפה: הכובע הוא בצבע כתום-חום נעים. הרגל מחוספסת – יש עליה מעין קשקשים, והם אילו שנתנו לקשקשית את שמה. 

DSCN6581

הקשקשית אוהבת לצמוח במקום שבו היו שריפות. אפשר למצוא מקבצים יפים שלה באיזורים שנשרפו בעבר. 

DSCN7648

את המקבצים היפים הפעם צלמתי ביער בן שמן, ממש בחניון – ליד מנגל. כלומר, במקומות בהם שפכו פחמים – אמנם לא ממש שריפה, אבל בהחלט במקום שיש בו משהו שנשרף. 

DSCN7649

הקשקשית הפחומה איננה פטרית מאכל. בכל מקום שקראתי עליה, כתוב שהיא פשוט לא טובה. 

DSCN7651

כלומר, כנראה היא לא רעילה, ולא תמותו אם תבשלו אותה – אבל ממש לא יהיה טעים. בכלל לא. 

DSCN7654

ובאמת, אחד הדברים שמפריעים לי בכל מיני קבוצות של פטריות – זה הרצון לאכול כל דבר.
אנשים מעלים תמונות פטריות, וישר שואלים: "זה אכיל?" – או במקרים קיצוניים יותר – "איך מבשלים אותה?"
אז רציתי לומר שלא כל דבר צריך לאכול. אפשר להסתכל על פטריות ולהנות מיופין, גם בלי לתכנן מרק, או תבשיל. 

DSCN7656

את התמונות צלמתי –
ביער בן שמן, בתאריכים 11.12.2014 וגם 5.1.2015
ובכרמל, ב-21.12.2014

DSCN7657

מוזמנים להקליק על התמונות על מנת לראותן בגודל מלא!

DSCN7662

מאת: ע נ נ ת

I love nature, and I take pictures of nature - mostly flowers, mostly in Israel - but not exclusively

39 תגובות על ״קשקשית פחומה – Pholiota carbonaria״

  1. מקבצים מקסימים והפטריה יפה 🙂
    מסכים איתך שלא כל דבר צריך לאכול. בעצם לי יש הרבה יותר דברים שאני חושב שלא צריך לאכול 😉

    אהבתי

  2. .שמחתי להכיר את הקשקשית פחומה
    (הפטריה היחידה שאני מכירה – אורניה )
    נהנתי מהתמונות היפות
    וההסברים המצורפים
    תודה

    אהבתי

    1. תודה לך
      אורניה באמת מוכרת מאד,
      אבל יש כל כך הרבה מינים נוספים.
      לאחרונה הסתבר שיש אפילו כמה מינים שונים של אורניות!

      אהבתי

  3. קלעת בול למחשבותי.
    איך שראיתי את הפטריה חשבתי היא אכילה או לא? דומה לאורניה אבל ממש לא. ואומרת לעצי אבקש מעננת שתרשום מעט על פטריות. יורדת בשורות וקוראת את שרשמת, ממש כמו טלפטיה.
    כל כך נכון. שנים שהייתי קוטפת פטריות בבן שמן. לעולם לא לבד למרות שמכירה . תמיד עם משהוא שמכיר טוב ממני.
    שמחה שרשמת כי ראיתי לא מעט הרעלות במייון מפטריות.
    תודה למה שרשמת והצילומים נהדרים.

    אהבתי

    1. תודה לך :mrgreen:
      הרבה אנשים אוספים דברים ש"נראים כמו"… בלי לחשוב או לתכנן. אני מכירה כמה מינים אכילים, ויוצאת לטייל עם אנשים שמכירים – אני מאד מקפידה לא לאכול דברים לא מוכרים.

      Liked by 1 person

  4. הן כל כך יפות שבא…לנגוס מהן…למה? זה עניין למחקר אילו אסוציאציות עוברות בראשו של כל אחד.
    למדתי כעת דבר חדש שישנם צמחים הגדלים על מצע פחם, גם הפטריות על מגוונן הן צמח מעניין ונאה, נהנתי לקרוא רשומה זו וכרגיל התמונות המצורפות מאד יפות.
    תודה לך והמשך חורף גשום, מושלג ומרתק (בטבע)

    אהבתי

    1. זה באמת שאלה, למה פטריות, שיכולות להיות כל כך רעילות – עדיין גורמות לאנשים רצון עז לאכול אותן…
      תודה לך, וסופשבוע נעים!

      אהבתי

  5. יופי. כשהפטריות מופיעות בקבוצות- זה ממש מרשים (הרבה יותר מבודדות)
    וגם אני לא מבינה למה אנשים צריכים לאכול כל פטריה שהם מוצאים. וזו לרוב השאלה הראשונה שלהם… האם הם היו אוכלים כל פרי שצומח בטבע? למה דווקא פטריה?

    אהבתי

  6. היית ביער בן שמן ולא סיפרת?! טוב, אני מתנחמת בזה שבטוח תהיה הפעם הבאה…

    'פחומה' זו מילה קיימת או שפשוט הגית אותה בפרץ יצירתי?

    חייבת לדווח שפטריות הן לרוב מלוכלכות (מבוצבצות כאלה) בטבע וכל כך מזהירים מסכנת הרעלה עד כי אני כלל לא מעלה על דעתי לקטוף ולאכול. גם לא הייתי מעלה על דעתי לצוד צפרדע ולאכול לה את הרגליים גם כשעוד הייתי אוכלת כל.

    רשומה מרתקת עם תמונות נהדרות.

    מאחלת שבת נהדרת לך ולכל המשפחה

    אהבתי

    1. תודה לך :mrgreen:
      בחודש האחרון יצא לי לבקר כמה וכמה פעמים ביער בן שמן – אבל לא בשבת. לעולם לא בשבת…
      אתמול הייתי שם בגשם כבד, וחזרתי עם המון פטריות!

      אהבתי

  7. רשומה מעניינת, כרגיל אצלך. גם האזהרות חשובות ובעיקר נכון אמרת שלא כל מה שרואים בטבע צריך לעורר תיאבון. המראות בטבע צריכים להפעיל מנגנוני הנאה מסוג אחר.

    אהבתי

  8. קשקשית פחומה – זה שם יצירתי ביותר!
    יופי של תמונות, היא נראית נהדר מכל הזוויות.
    אני מבינה למה את מתעצבנת כשאנשים רוצים לאכול פטריות שהם מוצאים. זה קצת כמו לרצות לקטוף כל פרח יפה שרואים (ולכן כל כך מדהים שהקמפיין למען שמירה על פרחי הבר הצליח).
    אני מאוד אוהבת לאכול פטריות, אבל רק כאלה שאני קונה. לשמחתי – יש מגוון רחב למדי.

    אהבתי

    1. תודה רבה,
      למען האמת זה לא בדיוק אותו דבר – כי גוף הפטריה הוא בעצם כבר הפרי הבשל, וזה לא פוגע בפטריה אם קוטפים אותה.
      בשנים האחרונות באמת מגוון הפטריות למכירה גדל. זה מאד משמח 🙂

      אהבתי

  9. רק הצילומים עושים לי תאבון, ממש תמונת יפות של הפטריות חבויות
    קראתי בפייסבוק את המטעמים עם הבצל שהכנת מכל הסוגים…
    ואת כמו ציידת טובה שאוכלת את מה שהיא צדה 🙂

    אהבתי

    1. תודה לך – אבל אילו ממש לא פטריות למאכל – הן חשודות כרעילות.
      השנה יש עושר מדהים של פטריות, וכבר כמה פעמים נהניתי ללקט.

      אהבתי

  10. כן, עוד מילדות ידעתי שכדי להבדיל בין פטריות צריך להפוך אותן, כי לפעמים החלק הגלוי כלפי חוץ נראה אותו הדבר, אך לא כך החלק שמתחת. מקבץ נאה.

    אהבתי

    1. תודה לך
      לפעמים כל הפטריה נראית זהה, אבל משנה צבע בחיתוך, או יש לה ריח אחר… יש כל כך הרבה פרמטרים לשים לב אליהם כשמתחילים ללמוד על פטריות… :mrgreen:

      אהבתי

  11. דוגמא מעניינת לפטרייה, אכן, תחתית "פרי" הפטרייה, הבדל מובהק מאורניות.
    אני מבין שהשם פחומה, 1] בגלל הדוגמא המזכירה כתמי פחם, 2] בגלל נטייתה לגדול
    בסביבת פחמים.

    אגב, הפטריות הנוכחיות בפריזר של הוריי, רובן אחלמיות. [השאר אורניות שהולכות ומתרוקנות]
    המשך שבוע טוב ופורח ,עננת.

    אהבתי

    1. תודה לך
      השם "פחומה" הוא בגלל הנטיה לגדול בסביבת פחמים.
      יפה לכם שאספתם מספיק פטריות בשביל להקפיא… אצלי הן נגמרות מהר מדי 😉

      אהבתי

  12. ממש נחמד… ואני תמיד שמחה ללמוד עוד שם של פטריה… וחוץ מזה, בשביל פטריות יפות אפשר פשוט לחפש 'פטריות רעילות' בגוגל בתמונות…(נותן הרבה פטריות מהממות וגם אפשר לעבור לפוסט)

    Liked by 1 person

ספרו לי מה חשבתם על הרשימה שלי!