היום אני אגרום לכם להזיל ריר…
כי היום אני מדברת על הפרי הטעים ביותר בעולם – ואל תתווכחו איתי, כי אני לא אשתכנע.
אני מאד אוהבת דובדבנים, משמשים, שסק, אפרסקים… אבל התותים הם מעל לכל.
תות עץ, זן שחור, גדול ועסיסי… אין. פשוט אין טוב ממנו!
ובכניסה לכפר סבא מצאתי לפני שבועיים עץ ענקי ועמוס פירות – ואני משתדלת לדגום אותו שוב ושוב.
העורב ניצב בראש העץ ולא הפסיק לצעוק ולגרש את כל הציפורים שרצו להתקרב. אולי הוא רצה לגרש גם אותי, אבל אני הייתי ליד הענפים הנמוכים, והוא היה בראש העץ, בגובה עשרה מטרים בערך…
תות העץ הובא לארץ מסין, כבר במאה ה-16. שם הוא משמש כגורם חשוב בתעשיית המשי,
כי זחלי טוואי המשי ניזונים מהעלים שלו (ורק מהם!) – ומהגלמים מכינים את המשי.
בבלוג "חרקים – עולם קטן בגדול" יש רשימה מצוינת של עמיר על טוואי המשי ועל ייצור משי, ובאמת כדאי לקרוא אותה.
ישנם כמה מינים וזנים של תות בארץ – בעלי פרי שחור, ורוד ולבן.
השחור – לטעמי – הוא האחד.
אני לא אתנגד ולא אסרב לתות לבן או לתות ורוד, אבל השחורים הם הנפלאים ביותר!
לפי האנציקלופדיה של החי והצומח, הזן השחור והזן הלבן שניהם שייכים למין אחד שנקרא Morus alba, כלומר תות לבן
ואילו הזן הורוד שיך למין אחר – Morus nigra – תות שחור.
בארץ, במאה ה-19, היו מספר נסיונות לגדל עצי תות בשביל תעשית משי.
באמצע המאה ה-19 שתלו עצים באיזור ירושלים וסביב יפו.
בחלק ממושבות הברון – למשל בראש פינה – פקידי הברון דאגו לנטוע עצי תות.
הם דאגו להביא ידע ולבנות מטוויות, לטוויות בדי משי – על מנת לייצא משי לצרפת.
אבל עלות ייצור המשי היתה גבוהה יותר מהמחיר בו נמכר המשי לצרפת, והניהול של כל התהליך היה כושל – ולכן בשנת 1905 נסגרו אחרונות המטוויות, והופסק ייצור המשי בארץ.
את עצי התות המשיכו לנטוע, אבל לא בשביל יצור המשי – אלא למען הפרי.
הרבה עצים, לעומת זאת, נשארו בשטח, התרבו וגם פלשו לשטחי בר – נחל עמוד, למשל, הוא מקום מצוין לתותים.
כשהייתי ילדה, היה בחצר הבית שלי עץ תות (לא רחוק מהשקדיה) – ובעונת התותים הייתי נמצאת רוב הזמן על העץ. מטפסת עד לענפים הגבוהים (ככל שהעזתי, ולפי אמא שלי העזתי הרבה יותר ממה שנראה לה בטוח) וזוללת תותים!
לצערי, לפני כמה וכמה שנים העץ חלה ומת.
מאז אני מחפשת תותים "בשדות זרים". כי באמת, איך אפשר להתעלם מפרי עסיסי ונפלא שכזה?
ואחרי איסוף התותים, זה פשוט נפלא לשבת עם קערית תותים, ולהתענג על הטעם שלהם, אחד-אחד!
התמונות צולמו בכפר סבא, 6.5.2012
מוזמנים להקליק עליהן על מנת לראותן בגודל מלא!
גם אצלנו יש תותים, למעשה יש ארבעה עצים, שניים לבנים, אחד אפגני (שלא מוציא הרבה פירות, כלומר-יחסית לאחרים…), ואחד שחור, הלבנים מפוצצים בתותים, ככה שיש סיכוי שנאסוף 5ק"ג תותים בשבוע… והשחור קצת פחות מפציץ, אבל רק קצת, אני חושבת שאפשר לאסוף 1.5 ק"ג תותים בשבוע ממנו, טוב, יאמר לזכותו שהוא קטן יותר…
והאפגני הכי קטן, ואני חושבת שאספנו ממנו בערך 20 תותים עד עכשיו, אבל נטענו אותו בערך רק השנה….
ולמעשה, אז התוצאה הישירה של ארבעה עצי תות, ששלושה מהם מפציצים, הי המון תותים, אבל ה-מ-ו-ן תותים.
ואם כבר…
בעיקרון אני אוהבת יותר את התותים הלבנים, אבל זה פשוט כי הם יותר זמינים, ושאוספים אותם אז הם לרוב יותר בשלים….
בז עצים12
אהבתיאהבתי
איזה כיף לכם!!!
אני מתה על השחורים, ולמדתי להכיר את האפגנים והתאהבתי גם בהם לפני כמה שנים. 🙂
אהבתיאהבתי